Slapen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Maar het is helemaal niet erg dat je af en toe eens een hele nacht ligt te woelen. Vervelender is het als dit vaker gebeurd. Dan kan dit zomaar duiden op slaapproblemen of slapeloosheid.

Men spreekt van slapeloosheid als je meer dan twee keer per week slecht slaapt. Dit is niet alleen van invloed op je nachtrust, maar ook op je functioneren overdag. Je wordt bijvoorbeeld moe, energieloos en prikkelbaar. Je kunt minder tegelijk aan en je concentratie is minder goed. Slaapproblemen kunnen hierom best gevaarlijk zijn. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook in het verkeer of bij het bedienen van machines.

Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot slapeloosheid. Alledaagse zaken als het verstoren van de normale gang van zaken (denk aan jetlag of wisselende diensten), kunnen bijvoorbeeld de reden zijn. Misschien heb je wel lichamelijke problemen, zoals pijn of benauwdheid die je beletten tot slapen.

Meer hardnekkige slaapproblemen ontstaan echter door spanningen of zorgen, bijvoorbeeld in je werk- of privesituatie. Hier ga je ’s nachts over piekeren, wat ervoor zorgt dat je brein niet tot rust komt. Tot slot kunnen ook psychische klachten, zoals angsten en onzekerheden [link: angst & onzekerheden] of depressies leiden tot een gebrek aan slaap.

Slaapdagboek
Soms is het je ook gewoon helemaal niet zo duidelijk waarom je niet zo goed kan slapen. Dan zijn het vaak onderliggende factoren die een rol spelen. Om hier grip op te krijgen, kun je bijvoorbeeld een slaapdagboek bijhouden. Hierin schrijf je bijvoorbeeld wanneer je haat slapen, welke gedachten en zorgen je bezighouden, wanneer je cafeïne nuttigde en op welke tijden je weer wakker wordt.

Zo’n dagboek maakt inzichtelijk welke problemen of gewoontes je slaap verstoren. Mocht je erachter komen dat dit een psychisch obstakel is, die je zelf niet zomaar kunt verhelpen of waar je al langer last van hebt – dan sta ik altijd voor je klaar om je van je slapeloosheid af te helpen. Want zoals gezegd: een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid.