Het is heel gewoon om je af en toe onzeker te voelen. Niemand is honderd procent zeker van zichzelf. Het wordt echter vervelend als die onzekerheid een gewoonte begint te worden. Dan kan het namelijk zomaar dat je ook gaat twijfelen aan jezelf.

Waar komt die onzekerheid weg? Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met angst. Angst dat je niet goed genoeg bent, dat je zaken niet tot een goed einde kunt brengen. Dat je misschien niet leuk genoeg bent of dat je de verkeerde keuzes vinden. En wat nou als anderen dat ook vinden? Langzaam kunnen deze onzekere gedachten meer en meer je leven overnemen. Schaam je je vaak voor jezelf of ben je vaak onzeker over wat anderen van je vinden, dan kan het zijn dat je onzekerheid een sociale fobie wordt.

Het is lastig om uit zo’n situatie te komen, al doe je nog zo je best. Want misschien helpt het wel om anderen om bevestiging van je kunnen te vragen, om je zekerder te voelen. Pas als zij iets goed vinden, vind jij het ook goed. Daarom stel je extra hoge eisen aan jezelf, zodat je anderen en jezelf niet teleurstelt. Alles moet honderd procent kloppen. Je wordt afhankelijk van anderen en perfectionistisch. Je eigen kwaliteiten? Die zie je niet meer.

Zelfvertrouwen
Angst kan echter pas in zelfvertrouwen omslaan als je weet wie je bent. Als je erachter komt waar je grenzen liggen. Als je weet wat je wel kunt, maar ook niet. Of beter gezegd: als je jezelf accepteert zoals je bent.

Ik weet dat het niet makkelijk lijkt om daar achter te komen. Maar in mijn sessies help ik je om dit te doen. Ik help je om meer zelfvertrouwen te krijgen. Want als je meer zelfvertrouwen hebt, dan durf je gemakkelijker aan zaken te werken waar je onzeker in bent. Zodat je straks ziet wat je wél kan.