Iedereen voelt zich wel eens somber of verdrietig. Helaas horen deze gevoelens bij het leven. Somberheid en verdriet zijn heel natuurlijke reacties op vervelende gebeurtenissen zoals ruzies, gezondheidsproblemen of ontslag. Vaak duren deze gevoelens een paar dagen en verdwijnen ze vanzelf. Maar niet altijd.

Bij een echte depressie is er namelijk iets anders aan de hand: je somberheid of verdriet duren weken of maanden en verdwijnen niet zomaar. Soms ontstaat dit door een traumatische ervaring of een zwangerschap. Soms door een opeenstapeling van gebeurtenissen. Voortdurend voel je je somber, bedroefd of hopeloos. Je bent nog maar zelden blij of tevreden. Zelfs zaken waar je eerder van genoot, zoals hobby’s of uitgaan met je vrienden, interesseren je niet meer. Contact met anderen verminderd en genieten wordt moeilijker en moeilijker.

Misschien voel je je erg alleen of heb je het idee dat je de enige bent die dit overkomt. Dit is niet waar: tien procent van de mannen en twintig van de vrouwen krijgt ermee te maken. Hiermee is het een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Toch uit het zich bij iedereen (kinderen, volwassenen, jongeren) anders, waardoor het niet altijd even gemakkelijk te herkennen is.

Erkenning
Een depressie is gelukkig ook op te lossen. Erken je sombere gevoelens en praat bijvoorbeeld over je problemen met vrienden of familie. Hoe stom ze in jouw hoofd ook lijken. Creëer regelmaat in je leven of ga elke dag even een stukje fietsen of wandelen. Beweging helpt tegen depressieve gevoelens.
Maar misschien kan het ook zijn om er met een onafhankelijk persoon over te praten. Samen kunnen we naar de bron van een depressie kijken en alle negatieve gevoelens een plaatsje geven. Zo onderzoeken we stap voor stap hoe we deze de das om kunnen doen.