“Het kenmerk van psychosociale therapie is breed, cliëntgericht, het leren openstaan voor het hier-en -nu. Zonder voorbij te gaan aan ervaringen in eerdere levensfasen. In mijn werk staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal.”

Bovenstaande zin is een onderdeel van de beschrijving van psychosociale therapie van het NVPA. Dit is de beroepserkenning van het Nederlands Verbond van Psychologen, psychosociale therapeuten en Agogen, waar ik als psychosociale therapeut bij ben aangesloten.

In contact

Om met problemen in het dagelijks leven om te kunnen gaan, is het belangrijk dat je in contact staat met je eigen beleving en met de situatie waarin je je bevindt. Erken deze gevoelens en laat ze toe.

Dit contact noem ik ook wel je binnen- en buitenwereld. Wanneer je hier niet meer goed op kan afstemmen, kan stress zich bijvoorbeeld uiten in somberheid, hoofdpijn of relatieproblemen. Dan is ondersteuning van psychosociale therapie misschien gewenst. Mocht jij je herkennen in deze of onderstaande termen, voel je dan welkom om vrijblijvend contact op te nemen. Ik ga graag met je in gesprek om een behandelplan op te stellen.

Werkwijze

 • We maken een afspraak voor een intake gesprek
 • Ter voorbereiding vul je een intakevragenlijst in en stuur je deze terug voor het intakegesprek (via de mail).
 • Tijdens de intake bespreken we de vragenlijst en stellen we de doelen op.
 • Als we het beide eens zijn over de behandelvorm, stellen we een begeleidingsovereenkomst op. De intake is de eerste sessie en wordt in rekening gebracht.
 • Als we besluiten na de intake niet verder te gaan wordt deze niet in rekening gebracht.
 • We maken afspraken voor de volgende keer en ik geef je soms huiswerkopdrachten mee.
 • Er komen momenten van evaluatie om te beoordelen of de therapie goed aansluit.

Tarieven en vergoedingen

De kosten per sessie zijn voor psychosociale therapie 95 euro (1 uur) en voor relatietherapie 115 euro (1 uur en 15 min). Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd. Bij geen of te laat afzeggen wordt de sessie in rekening gebracht. Voor zakelijke sessies geldt het bedrijfstarief van 115 euro (1 uur).

Afhankelijk van de polisvoorwaarde van je verzekering is vergoeding mogelijk. Deze vorm van therapie is niet vanuit het basispakket, maar valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering. Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

De meeste ziektekostenverzekeringen bieden een (gedeeltelijke) vergoeding. De hoogte van het te vergoeden bedrag is afhankelijk van je verzekeringspolis. Klik op de link voor een volledig overzicht van de vergoeding voor 2023. Bij vergoeding vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering is geen sprake van een eigen risico. Ook is er geen doorverwijzing van je huisarts nodig.

Let bij het uitzoeken van de vergoeding voor psychosociale therapie op het totale bedrag per jaar dat vergoed wordt en op de vergoeding per consult. Neem contact op met je zorgverzekeraar om zeker te zijn van je zaak. Hierbij kan het nodig zijn de volgende gegevens te noemen:

 • AGB de Zorgverlener: 94106671
 • AGB Praktijk: 94065321
 • NVPA: 104699
 • RBCZ: 200295R
 • LV POH-GGZ: 1129