Soms bevliegt het je ineens. Er komen zoveel prikkels tegelijk binnen, dat je gedachten blokkeren en je ineens geen idee meer hebt wat je moet doen. “Wat stom”, denk je. “Dit ging me eerder nog zo gemakkelijk af”. Gebeuren momentopnames als dit vaker, dan kan dit zomaar duiden op een burn-out.
Zie een burn-out als een noodrem van je lichaam. Het heeft maandenlang teveel spanningen tegelijkertijd gehad, waardoor zijn goede functioneren even stopt. Misschien nam je teveel hooi op je vork tijdens werkzaamheden, zitten je persoonlijke omstandigheden tegen of heb je het gevoel dat je geen steun hebt uit je omgeving. Misschien gebeurt er ook wel gewoon veel te veel tegelijkertijd. Van nature zetten wij echter toch altijd gedreven door. Maar hoe graag je ook door wilt gaan, iedereen heeft een limiet.
Op zo’n moment ervaar je misschien spanningsklachten zoals lichamelijke en geestelijke moeheid, prikkelbaarheid of het gevoel dat je constant gejaagd bent. Er kunnen zelfs lichamelijke klachten als hoofdpijn, duizeligheid of pijn op de borst ontstaan. Het vervelende aan een burn-out is dat het je een gevoel van machteloosheid geeft; je hebt geen grip meer op werk- en privésituaties en het lukt niet meer om dagelijkse bezigheden goed te doen. Je krijgt misschien het idee dat je de controle over je leven zelf verliest.
Herstellen
Hoe kom je uit zo’n situatie? Het herstellen van een burn-out kan, afhankelijk van de situatie, enkele maanden duren. Het belangrijkste is dat je accepteert dat je een burn-out te pakken hebt. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk je dagelijkse activiteiten of routine aan te houden – hoe gek dat ook klinkt. Door actief te blijven, herstel je het beste.
Toch kan ik me voorstellen dat dit niet elke situatie automatisch oplost. Het kan ook helpen om wat handvatten te krijgen om weer op te starten. Een gesprek bij mij kan in dit soort situaties van dienst zijn. Ik bekijk hoe je op dit moment met spanning omgaat, wat de redenen zijn voor de burn-out en hoe we hier voor de toekomst misschien verbetering in kunnen brengen. Zo streven we er samen naar dat dit niet weer voorkomt.